Adriatiska Havet

Utsikt från en balkong

Vad är det som fascinerar så mycket runt Adriatiska havet? Är det för att det fortfarande är ganska oupptäckt och vi hittar nya pärlor varje gång? Är det för den långa historien som präglat och skapat städer, hamnar och broar? Är det de vackra stränderna och det turkosa havet? Eller är det de gröna vinlundarna, den goda maten eller den färska fisken och skaldjuren på marknaderna?


Har du film i kameran?


Vi tror att det är precis allt det och får  oss att fortsätta skapa resor till en av, enligt oss,  Europas vackraste områden. 

Tid för reflektion

Venedig, Trieste, Rovinj


Vi landar i Venedig och reser över Trevisos vindistrikt. Trieste som ligger intill adriatiska havet är ännu en ganska okänd pärla som börjar bli mer och mer attraktiv för turister. I Kroatiens Rovinj bor och äter vi gott av landets specialiteter. 

Rovinj

Turkost hav, gamla stengränder och grönt böljande dalar är den perfekta kombinationen för att framställa extrafin olivilja, istriska viner och tryffel.

Smakresor


Matkulturen runt Adriatiska kusten består ofta av suveräna lokala specialiteter med en touch  av turkiska inslag från forntida Ottmanska riket. Burek, Kåldolmar, Gulash och Ajvar är något av de traditionella rätterna som med glädje avslutas med de söta desserterna, baklava eller tulbami.

Makarska, Split och Zadar


Starta dagen med en morgnpromenad på de vita stränderna, upplev historien i Splits gränder på dagen och avsluta kvällen med ljud- och ljusspel från havsorgeln i  Zadar. 

Dubrovnik Montenegro


Montenegro är ett mycket litet land, men här finns ändå allt man kan önska sig. Närhet till hav, grilllad bläckfisk,  solblekta kyrkor, bevarade ringmurar och höga berg.  Montenegro lockar många på sina olika skiftande bergsmassiv och på vissa platser möter bergen havet på ett alldeles säreget sätt.

Julmarknad i Zagreb


Det finns skäl till att Zagrebs julmarknad rankas som en av Europas vackraste marknader. Här fylls hela staden av julpynt och stämningsfulla marknadsstånd.  Stora korvar grillas över eldar och varmt vin finns att värma sig med medan man strosar runt bland stånden av hantverk, mössor, lekasker, delikatesser och godis.

Musslor, Tryffel och vin


I Limfjorden som sträcker sig rakt upp i landet, 1,5 timme från Rovinj, fiskas musslor. Musslorna serveras sedan på ett par restaurangeri närheten och är en exklusiv maträtt. Musslor, Tryffel och Istriska viner har en lång tradition och stort kunnande gör att Kroatien sticker ut lite mer än andra på dessa läckerheter.

Du behöver ingen film i kameran för att minnas de vackraste upplevelserna genom hela livet.