Kroatien maj 2023

Kroatiens Rovinj + 1 natt i Venedig 

Vi reser med flyg till Italien där vi stannar en natt för att se Venedig. Vi bor på hotel Albatros utanför Venedig.
Dag två reser vi vidare med buss till Kroatien och checkar in på hotell Istra, som ligger på ön St Andrew utanför Rovinj. Hotellet är ett fyrstjärnigt hotell och har pool, restaurang och en egen strand nedanför.


Vi gör utflykter och upplever kultur, tryffel och vin på ett enkelt sätt. En av dagarna gör vi en båttur till Lim Fjorden där vi bjuds på färsk fisk och vin. Det blir en avslappnande och vacker tur i Rovinj-området för en blick av omgivningen och öarna ur ett annorlunda perspektiv.


Limfjorden är en lång, smal fjord som sträcker sig rakt in i landet. Fjorden kantas av tjocka skogar. I fjorden odlas musslor och ostron som serveras på de två lokala restaurangerna. Limbuktens sjö är ca 10 km lång, 30 meter djup och 600 meter bred vid den bredaste delen. Mäktiga branta bergsbackar på båda sidor av sjön som når upp till 100 meter på vissa ställen. För den som önskar finns chansen till ett uppfriskande dopp i havet när båten gör ett stopp.


En annan dag besöker vi en tryffelproducent som personligen guidar och visar oss hur tryffelprocess och tryffeljakt går till. Utvinningen av tryffeln är en upplevelse för sig oavsett om man gillar tryfflar eller inte. Vi avnjuter även en god lunch på plats och självklart kommer vi att få provsmaka tryfflar av olika slag. Vi avslutar besöket med en rundtur i Motovan.


Vi passar också på att smaka av de utsökta istriska vinerna på plats som är framställt av de skickliga producenterna i trakten. Kroatiska viner bär en lång historia från det antika Grekland.


Vi har också fria dagar på plats och kan undersöka den vackra orten.


Trots att Rovinj är en liten stad så har den ett otroligt utbud av nöje, historia, kultur och matupplevelser. Att staden styrts av Italien och Österrike genom historien är något som är väl märkbart i både maten och arkitekturen.


Rovinjs gamla stad är en magnifik upplevelse med sina medeltida hus som skjuter upp ur havet. Tiden och vädret har format och nött fasaderna och gränderna är riktigt trånga på sina delar. Huvudgatan Grisia leder ända fram till Santa Eufamiakyrkan och den kantas av konstgallerior utöver det vanliga.


För dig som vill njuta av havet och vårsolen så består stränderna i Rovinj av klappersten och klippor. Trappor tar dig ned på fler platser och sandaler eller badskor är att rekommendera om du vill ta dig till vattnet för ett dopp. Vattnet kanske inte är så uppvärmt men temperaturen brukar variera mellan 15 - 20 grader.
I maj varierar utetemperaturen mellan 20 - 22 grader.

Dag 9, vår hemresedag, åker vi mot den vackra staden Trieste, som ligger tio mil norr om Rovinj. Där gör vi ett uppehåll på några timmar för att senare på kvällen flyga hem från Venedig.

Avresa 30 april- 8 maj


Resans pris: 14 850 sek


I priset ingår:

Bussanslutning från Gävle och Uppsala, flygresa tur och retur, busstransfer Venedig - Rovinj tur och retur, guidade turer enligt program inkl tasting, båttur på Limfjorden, sightseeing, reseledares tjänster samt logi med del i rum en natt i Venedig samt 7 nätter på Hotell Istra **** i Rovinj. Halvpension från middag ankomstdag t o m frukost avresedag, samt 2 luncher i Rovinj.