En saga om en saga Värmland

En saga om en saga


Västanåteatern fyller 50 år och firar det med en kavalkadföreställning i Selma Lagerlöfs fotspår.

Följ med oss på en sevärd resa från dåtid till nutid i Selma Lagerlöf, Alfred Nobel

och Lars Lerins hemmamiljö Värmland. 7-8 augusti

Dag 1 - Söndag 7 augusti
Kl. 07.30 Avresa från Gävle, kaffe efter vägen
kl. 12.15 Ankomst Mårbacka
kl. 12.30-13.30 Lunch på creperiet
kl. 13.30-15.00 Besök Selma Lagerlöfs Mårbacka


Vi får en rundtur i Selma Lagerlöfs födelsehem där hon bodde fram till tjugoårsåldern då hon flyttade för att utbilda sig på högre lärarinneseminariet i Stockholm. Selma Lagerlöf växte upp i ett litterärt hem i Mårbacka, under årens lopp hann födelsehemmet säljas men i vuxen ålder köpte Selma tillbaka gården som rustades och användes som sommarbostad. I sitt testamente föreskrev Selma Lagerlöf att Mårbacka skulle bibehållas som minnesmärke efter hennes död och står därför nu öppen för allmänheten att njuta av dess skönhet och historia.


kl 15.00 avresa till Rottneros.
kl.15.30 Ankomst till Rottneros
Kl.16.00 En saga om en saga.


Västanåteaterna fyller 50 år och firar det med denna kavalkad-föreställning i Selma Lagerlöfs fotspår.

Middag i pausen (paus ca 40-45 min)


1900 Föreställning slutar (ca-tid)
2000 incheckning på Scadic Karlstad City

Dag 2 - Måndag 8 augusti.
Lars Lerin räknas till en av nordens främsta akvarellkonstnärer och en av de mest framstående i världen. Utöver sin bildkonstnärliga skicklighet är Lars även en begåvad författare. Hans gestaltande berättarform och helt egna stil har uppskattats av många.
Lars egen TV-serie Vänligen Lars Lerin sändes på SVT och lockade över 13 000 000 tittare. Den tilldelades även TV-priset Kristallen 2016, samma år mottog han även den kungliga medaljen och Kristallen för årets TV-profil. I år har vi sett honom i serien ”Vägen ut” där vi får följa honom och fler andra med beroende i sitt förflutna och som idag har valt ett nyktert liv.


Vi serveras en frukostbuffé på hotellet innan vi beger oss till Lars Lerins ateljé i Sandgrund.
Kl 09.00 får vi en en guidad visning av Lars Lerins samlade alster och ett besök i den tillhörande butiken. Sandgrund ligger nästan mitt i stan. Tar 2 minuter att gå mellan torget och Sandgrund.
Vid 12-tiden äter vi lunch på Ölme Prästgård innan vi styr kosan hemåt.
Vi gör ett stopp på återresan på Nobelmuseet i Karlskoga. Nobelmuseet är ett museum över uppfinnaren, företagaren, donatorn och instiftaren av Nobelprisen Alfred Nobel. Här i Karlskoga,
på Björkborns herrgård, bodde Alfred Nobel under sommar-perioderna de sista åren av sitt liv. Alfred Nobel lät bygga ett laboratorium i närheten av herrgården där krutexperiment och försök med konstgjort gummi och syntetiska trådar gjordes.
Laboratoriet finns kvar och är idag en utställning om Nobels experimentverksamhet och företagande. Återresan mot Gävle fortsätter efter besöket.