Småland Öland 12-16 augusti

Följ med på en skön sommarresa i vårt vackra land. På den här turen får vi se både Småland och Öland på ett personligt och varierande sätt.


Vi reser med Wallners Buss från Gävle söderut. 


Reseledare är Madeleine Rustas.

5 dagar i Sverige

Småland och Öland 

12-16 augusti

Dag 1.
Vi startar vår resa från Gävle kl. 5,45, Skutskär 6,10, Söderfors 6,40, Tierp 7.00. Med siktet inställt på Småland glider vi genom vårt vackra svenska landskap. Naturligtvis stannar vi för både fika och lunch. Vårt första besöksmål på resen är Eksjö och dess gamla ”Trästad” en av de tre unika i landet. Vi gör en vandring runt de vackra husen och får höra om dess intressanta historia av vår guide. Efter en fika på Lennarts konditori styr vi kosan till Växjö och Statshotellet där vi äter vår middag och bor över natten.


Dag 2.
Vår färd går väster ut till Råshult, Carl von Linnés födelsehem. Guiden berättar historien om en av vår mest kända svensk och han tar med oss på en tur i trädgården. Nästa besök är lite av nutidshistoria! Alla har vi mer eller mindre en relation till Ingvar Kamprad och IKEA. Vi kommer säkert att känna igen många av möbler och annat på IKEA museum som vi besöker. Lunchen intar vi naturligtvis på IKEA hotell innan vi åter vänder nosen öster ut. Vi stannar till på Huseby Slott där tiden stannade för 100 år sedan och du som besökare kan kliva in och uppleva epoken då Joseph Stephens var patron på bruket, då hästarna arbetade tillsammans med statarna och allt var en egen värld där det som odlades togs tillvara i slottsköket. Vårt sista mål för dagen blir på det legendariska glasbruket Kosta. Väl incheckade på hotellet bjuds vi på ”Hyttsill” i en av de gamla glashyttorna. Där äter vi den mat som man lagade och åt i hyttan i gången tid, det blir glasblåsning och underhållning innan det är dags att få en skön natts sömn på det unika Art hotell.


Dag 3.
I en stuga i Duvemåla föddes 1833 Johanna Johannesdotter, Vilhelm Mobergs mormor. Sannolikt har Moberg lånat mycket av Kristinas karaktärsdrag från sin mormor när han skrev om ”Kristina från Duvemåla” i verket om utvandrarna. Vi besöker platsen och får berättat för oss om Vilhelm och hans anknytning till platsen. När vi når Kalmar får var och en egen tid på ”stan” då vi kan passa på att äta vår lunch. Vi får känna på historiens vingslag på Kalmar Slott. På Kalmars mest omoderna sevärdhet ser det mesta ut som det gjorde 1592.

Slutmålet för dagen är Borgholm. Vi bor och äter vår middag på Strandhotell som ligger vid hamnen. I den sköna sensommarkvällen kan en kvällspromenad rekommenderas innan det är dags att dra sig tillbaka till hotellrummet.


Dag 4.
Vi välkommans att njuta av Sollidens vackra parker med dess prunkande blommor, träd och buskar. Solliden är ett stycke kulturarv. Det byggdes av kungens farfars mor, Drottning Victoria, och stod färdigt 1906.
Inget besök på Öland utan att ha ätit Kroppkakor. Vi gör detta på vägen till vårt nästa besöksmål. Eketorps borg är en fornborg från järnåldern belägen på Stora alvaret. Vår guide ger oss en bild av hur livet kunde vara att leva som järnåldersbefolkningen runt år 300 e.Kr. Sista besöket gör vi på fyren Långe Jan innan färden tar oss ifrån ön. Kvällen och natten tillbringar vi på Clarion Post Hotel i Oskarshamn. Naturligtvis bjuds vi på en kvälls buffé.


Dag 5.
Astrid Lindgrens Näs är sista dagens besök innan vår kosa ställs mot våra hem. Där bjuds vi besök i trädgården, får beskåda utställningen om Astrid och som kronan på verket vara med på en guidad visning av hennes barndomshem. En lättare lunch serveras. Under hemresan stannar vi på Nyköpingsbro där vi kan välja om vi vill äta middag eller bara ta en fika innan färden fortsätter hem.

Resans pris 9 800 kronor

I priset ingår: Bussresa, logi i dubbelrum, 2 Fika, 4 frukost, 4 lunch, 4 middag, entréer och utflykter enligt program.


Enkelrumstillägg 1 995 kronor